Koneurakointi S. Kuittinen Oy

  Yrityksen alkujuuret juontavat 1950-luvulle, kun Simo Kuittisen Lauri-isä hankki ensimmäisen kuorma-auton päästyään armeijasta olympiavuonna 1952. Sillä Lauri sitten toimi parikymmentä vuotta autoilijana, kunnes vuonna 1966 hän hankki ensimmäisen metsäkoneen. Simon omat metsäkokemukset tulivat myös hyvin lähellä niitä aikoja, kun hän jo 12-vuotiaana toimi apumiehenä isälleen.

”15-kesäisenä siirryin kokopäivätoimisesti mettäkonetta ajamaan. Silloin oli ensimmäinen kuormaa kantava metsäkone jo talossa, jota pari vuotta siinä ajelin. Tuntui, että pistän hanskat tiskiin, mutta isäukko sai houkuteltua kimppaan. Niinhän mie 18-kesäisenä huomasin olevani metsäkoneyrittäjänä vuonna 74. ”

”80-luku meni siinä sitten kuormakoneiden parissa. Lähes sata metsuria hakkasi puuta ja niitä sitten kerättiin. Kunnes 80-luvun puolivälin jälkeen alkoi koneellinen puunkorjuu nostaa päätään. Hankittiin sitten ensimmäinen harvesteri vuonna 86 ja sitten niitä alkoi tulla joka vuosi uusi harvesteri, parhaana jopa kaksi ja kolmekin. ” 1980-luvun puolivälissä yritys aloitti ensimmäisenä Suomessa koneellisen mittauksen.

Vuonna 1992 yrityksen toiminta laajeni puutavaran maantienkuljetuksen puolelle, mikä tavallaan merkitsi myös paluuta juurille ja isä-Laurin aloittamalle tielle. ”Me toimitamme puun kannolta tehtaalle siten, että hoidamme hakkuun ja kuljetuksen metsästä tienvarteen sekä siitä edelleen tehtaille. Uskon vahvasti omaan kokemukseen perustuen siihen, että paras tehokkuus ja laatu saavutetaan, kun korjuu ja kuljetus saadaan samaan ketjuun.”

Yrityksen koneet olivat kotimaan savotoiden lisäksi yhtäjaksoisesti kolmetoista vuotta ulkomailla. Urakointia oli Saksassa ja välillä käytiin parina vuonna Ruotsin myrskysavotoillakin, kunnes vuonna 2010 viimeiset koneet Saksasta palasivat takaisin Suomeen.

Simon poika Jani kasvoi yrityksen toimintaan pienestä pitäen ja näki läheltä yrityksen kasvamisen autotallikorjaamosta ja keittiötoimistosta isompiin halli- ja toimistotiloihin. Virallisesti Jani tuli yritykseen mukaan vuonna 2005 ja siitä lähtien hän on vastannut korjaamo- ja huoltoasioista. Tänä päivänä korjaamo- ja huoltopuolta pyöritetään oman yhtiön, Huolto-osapiste Oy:n, kautta, jota Jani isännöi. Uudet korjaamotilat valmistuivat vuonna 2016 Nurmeksen uudelle teollisuusalueelle Voimatielle. Samoissa tiloissa sijaitsevat myös toimistotilat sekä varaosamyymälä.

”Yrityksen lempilapsesta, saaristopuunkorjuusta on ensimmäiset kokemukset 1970-luvulta. Saaripuunkorjuuta teemme Pielisestä Saimaalle pääsääntöisesti isommalla Justus-proomulla, johon mahtuu lähes tuhat mottia puita. Pienemmille vesistöille on käytettävissä kumipyörillä siirrettävät pienemmät puunkuljetuslautat.” Saaripuunkorjuuta tehdään sulan veden aikaan ja toiminta-alueena ovat pääasiassa Itä- ja Keski-Suomen vesistöt.

”Meillä on onni ollut saada yrittäjähenkistä henkilökuntaa ja yhteen hiileen puhaltamalla on menty eteenpäin.” Yrityksessä työskentelee lähes sata alan ammattilaista ympäri Itä-Suomen aina Suomussalmelta Heinävedelle saakka. Koneurakointi S.Kuittinen Oy palkittiin vuoden 2017 Pohjois-Karjalan vuoden yrittäjänä.

”Uskomme, että tulevaisuuden tekijät löytyvät meiltä omasta takaa ja meillä on erittäin hyvä mahdollisuus täällä vaarojen Karjalassa, metsien ja järvien keskellä, harjoittaa koneellista puunkorjuuta ja kaikkea siihen liittyvää.”

(Sitaatit Simo Kuittinen 2017)